Republika Srpska

ИРБ: Кредити за запошљавање трошени на аутомобиле

БАЊАЛУКА - Инвестиционо- развојна банка Републике Српске открила је 14 корисника кредита вриједних неколико милиона КМ који су, умјесто за запошљавање нових радника и повећање производње, новац трошили на скупе лимузине, тврди директор за кредитне пласмане у овој банци Мирјана Чомић.


Она објашњава да су то, ипак, спорадичне појаве, јер бројне контроле на терену свједоче да је убједљиво највећи дио додијељених кредита намјенски искориштени.

"ИРБ је, захваљујући и строгој контроли трошења кредита, успио да закључи уговор за пласирање средстава Свјетске банке што није успјело Развојној банци Федерације БиХ која у другом ентитету има сличну улогу као ИРБ у РС", рекла је Чомићева.

Она истиче да је ненамјенски утрошено свега 0,52 одсто додијељних кредита, тако да се одмах види да је ријеч о малом броју таквих случајева, поготово кад се има у виду да је за непуне двије године пласирано око 470 милиона КМ.

За идућу годину Чомићева је најавила отварање нове кредитне линије за незапослене демобилисане борце и увођење нове категорије корисника у финансијском сектору, наглашавајући да ће ИРБ РС задржати позицију највећег институционалног инвеститора на тржишту капитала у Српској.

Чомићева каже да је план пласмана за идућу годину у фази израде, те да су кредити ИРБ РС омогућили да око хиљаду привредника лакше преброди проблеме изазване свјетском кризом и да на радном мјесту задрже 18 600 запослених, уз планове за запошљавање нових.

"Обезбиједили смо финансирање капиталних инвестиција у 24 локалне заједнице које се све чешће угледају на свијет и емитују обвезнице. Захваљући нашим кредитима, 1 750 грађана је ријешило стамбено питање чиме смо, осим економског, остварили и зацртани социјални циљ", рекла је Чомићева.

Коментаришући тврдње да је источни дио РС запостављен, она је истакла да је ријеч о потпуно неаргументованим критикама, о чему свједочи износ новца који је уложен у источни дио.

"До сада смо тамо пласирали 65 милиона КМ у привреду, 30 милиона КМ у стамбене кредите и 26 милиона КМ у хартије од вриједности, што најбоље демантује критике које немају везе са стварним стањем. Захваљујући нашим кредитима, у источном дијелу РС задржано је 5 150 радних мјеста, а требало би да буде запослено још хиљаду радника", нагласила је Чомићева.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog