Republika Srpska

Урајина жели ширу сарадњу са Србијом

КИЈЕВ – Украјина је заинтересована за проширење инвестиционе сарадње са Србијом, изјавио је данас украјински министар за привреду Богдан Данилишин у разговору са српским амбасадором у Кијеву Душаном Лазићем.


Данишлишин је током разговора са Лазићем навео да Србија сада заузима 46. мjесто на листи спољнотрговинских партнера Украјине и да је 35. међу државама у које украјинске компаније испоручују своје производе.

Двије земље су у периоду јануар-септембар ове године оствариле, према подацима украјинске статистике, робну размјену у вриједности 131 милиона долара.

Украјински извоз на српско тржиште, од 92 милиона долара, био је безмало троструко већи од пласмана робе и услуга које су компаније из Србије оствариле у истом раздобљу у Украјину.

Раније објављени подаци Привредне коморе Србије показују да су двије земље у 2008. години оствариле трговинску размјену од 210 милиона долара, за 70 одсто већу него 2007.

Украјина је у укупном извозу Србије лани заузимала 16, а у увозу осмо мјесто. Обим двостране робне размјене је у првом полугођу 2009. знатно опао, усљед негативног дејства глобалне економске кризе.

Данилишин је у разговору са српским амбасадором у Кијеву указао да је Украјина, упркос разорним посљедицама глобалне финансијске кризе, остала и даље атрактивна дестинација за стране улагаче.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog