Društvo

Нема више жаришта бруцелозе

БИЈЕЉИНА - У Републицији Српскојвише нема жаришта бруцелозе, рекла је данас у Бијељини помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС за ресор ветеринарства Радмила Чојо.


Чојо је истакла да је ове године смањен број људи обољелих од бруцелозе на 71 регистровану особу, док их је прошле године било 237.

Она је навела да је прошле године, према програму Владе, испитано укупно 285 000 животиња у 178 стада у 26 општина, од којих је 6 120 било позитивно, те укупно еутанизирано око 22 000 животиња. За свеобухватне мјере сузбијања бруцелозе Влада РС издвојила је осам милона КМ.

"Пријетила је опасност да ће овчарство и козарство у РС у биолошком и у економском смислу бити уништено", рекла је Чојо и додала да је ове године усвојен Програм масовне вакцинације животиња, као најбољи могући модел борбе против бруцелозе.

Општи утисци стручне јавности задужене за праћење и евалуацију активности које су у току указују да је одабран правилан пут и достигнут циљ да жаришта бруцелозе у РС више нема, рекла је Чојо.

Она је напоменула да ће наредне године Влада РС и ресорно министарство финансирати модернизацију ветеринарске службе РС.

"Велика количина информација и стално присутан тренд повећања броја извјештаја и размјене података ветеринарских организација и ресора ветеринарске службе министарства наметнули су потребу за информатизацијом ове службе, чиме ће бити обухваћено укупно пословање ветеринарских организација РС", рекла је Чојо у Новом Селу код Бијељине на регионалном састанку са представницима ветеринарских станица.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog