Republika Srpska

Из Русије с љубављу 2 милијарде кубика гаса

НОВИ САД - Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић и извршни директор руске фирме "Југоросгас" Владимир Васиљевич Колдин потписали су данас у Новом Саду анекс Уговора о испоруци приодног гаса тржишту Србије за 2010. годину.


"Тиме смо обезбедили две милијарде кубних метара гаса за 2010. годину, што је довољно не само за потребе потрошача у Србији, него и за тржиште БиХ", рекао је Бајатовић новинарима послије потписивања анекса тог уговора.

Додао је да су финансијски услови уговора изузетно повољни, као и да је обезбијеђена цијена од 330 долара плус транспортни трошкови за 1 000 кубних метра гаса.

"Осим тога, `Југоросгас` нам је омогућио да купујемо гас онда кад нам треба, што значи да не морамо исту количину куповати кад је зима, односно у летњем периоду. Истовремено, уколико буде потребе моћи ћемо без проблема повући и више гаса од обезбеђених две милијарде кубика", констатовао је Бајатовић.

Колдин је изразио увјерење да се никад више неће поновити ситауција као што је била у јануару ове године када је Украјина блокирала транспорт природног гаса из Русије.

"Русија је Украјини авансно уплатила двије милијарде долара за транспорт гаса, и, мислим да наредне године никавих проблема неће бити када је ријеч о снабдијевању Европе, као и свих осталих држава руским гасом.

Уговор између `Србијагаса` и Југоросгаса`, као и данас потписани анекс, још су једна гаранција да проблема са снабдијевањем неће бити, ни када се ради о Србији", рекао је Колдин.

Он је подсјетио да "Југоросгас" за 30 година колико у послу с тим траженим енергентом, никад није била кривац за несташицу или неуредно снабдијевање гасом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog