Politika

Срби се уздају у Јосиповићева обећања

БЕОГРАД - Срби избјегли из Хрватске, који живе у Србији, вјероватно ће на хрватским предсједничким изборима у недјељу гласати за кандидата Социјалдеморатске партије Иву Јосиповића.


Предсједник Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир ову тврдњу заснива на Јосиповићевом обећању да ће Србима вратити сва права која су изгубили дискриминационим законима .

"Јосиповић је обећао је да ће вратити Србима сва права која су изгубили хрватским дискриминационим законима, прије свега станарска права. Он то обећава као правник и ми му вјерујемо и даћемо му своје повјерење", рекао је Будимир који није могао да наведе податак колико ће избјеглих Срба из Хрватске гласати.

Он је рекао да се од Јосиповића очекује да изједначи Србе у правима са другим држављанима Хрватске.

"Ништа друго не тражимо него оно што имају сви људи у свијету. Пошто Хрватска иде ка ЕУ и ако жели да испуни стандарде, прва ствар је да људи буду изједначени, а не да Срби у Хрватској буду грађани другог реда као до сада", нагласио је Будимир.

Он је рекао да је питао хрватског амбасадора у Београду Жељка Купрешака зашто нису прихваћене пријаве хрватских држављана српске националности који живе у Србији, те да је од њега добио "немушти одговор".

Према његовим ријечима, Купрешак је рекао да су у Амбасади Хрватске у Београду, гдје су стигле пријаве неколико стотина Срба за гласање на хрватским предсједничким изборима, тобоже завршили тај процес прије него што су добили формуларе за пријаву и да је рок истекао.

Будимир наводи да није задовољан тим одговором, јер су у Амбасади Хрватске морали уважити задњи датум који је стављен у пошти на коверте са формуларима, а који су послати прије истека рока 12. децембра.

"Они, вјероватно, очекују да ће Срби гласати за каднидата који је дао обећање да ће рјешавати проблеме избјеглих Срба. Иво Јосиповић је човјек који је давао такве изјаве и који би могао добити гласове Срба у првом, а ако прође и у другом кругу избора. Апелујемо да они који су успјели да се пријаве, гласају за Јосиповића", додао је Будимир.

Држављани Хрватске који живе у Србији, а желе да гласају на изборима за предсједника Хрватске, моћи ће бирачко право да остваре на девет локација у Србији, и то у Београду, Земуну, Панчеву, Сремској Митровици, Инђији, Новом Саду, на Петроварадину, те у Суботици и Сомбору.

Предсједнички избори у Хрватској биће одржани у недјељу, 27. децембра, а ако ниједан од кандидата не освоји више од 50 одсто гласова изашлих на биралишта, други круг избора биће одржан 10. јануара 2010. године.

Кандидатуре са више од 10 000 потребних потписа предали су кандидати ХДЗ-а Aндрија Хебранг, СДП-а Иво Јосиповић, Хрватске народне странке Весна Пусић, Истарског демократског сабора Дамир Кајин и кандидат Демократске странке славонске равнице Славко Вукшић.

Довољно потписа подршке предали су и независни кандидати Милан Бандић, Надан Видошевић, Драган Приморац, Весна Шкаре-Ожболт, те Јосип Јурчевић, Борис Микшић и Мирослав Туђман.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog