Republika Srpska

Чубриловић: Аутопут на љето, вјерујем у Штрабаг

БАЊА ЛУКА - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић каже да ће градња аутопута Бања Лука - Добој почети најкасније до љета наредне године и да и даље вјерује да ће аустријска фирма "Штрабаг" градити тај пут.


 

Чубриловић је истакао да би уколико "Штрабаг" и одустане, у кратком року у пројекат могао ући други партнер, наводећи да ће све бити познато у јануару.

Он је рекао да је на посљедњем састанку са "Штрабагом" 17. децембра потврђено да има проблема у вези са обезбјеђењем финансијских средстава које је требало да пронађе та аустријска фирма.

"Али исто тако је чињеница да је према уговору обавеза концесионара да обезбиједи средства. РС је са малим закашњењем завршила све своје обавезе, а то значи да је урађена експропријација до нивоа до кога се може расписати тендер за извођење радова, завршила је изведбени пројекат и студију оправданости улагања у лот 1, односно аутопут Бања Лука - Добој. Сад `Штрабаг` треба да оцијени из своје студије да ли је спреман да уђе у изградњу лота 1", рекао је Чубриловић.

Он је додао да је рок за изјашњавање "Штрабага" до половине или краја јануара, када би та фирма требало да да оцјену оправданости пројекта и да каже да ли је заинтересована за даљу градњу.

"Уколико кажу да јесу, и Влада ће дати своју оцјену да ли се пројекат исплати и ако хоће може да одустане. У том случају не би имали никакве финансијске обавезе једни према другима", појаснио је Чубриловић.

На питање да ли ће, уколико "Штрабаг" одустане, то значити да су беспотребно пропуштене двије године, Чубриловић је рекао да се посао око припреме изградње мреже аутопутева у сваком случају морао урадити и да "ни вријеме, ни уложени новац, ни кашњење, ни било који разлог за критику тог пројекта не постоји".

Према његовим ријечима, "Штрабаг" и даље не жели да одустане од пројекта.

"Уколико `Штрабаг` одустане, заинтересованост постоји, али ми не желимо да улазимо ни у какве преговоре док год се дефинитивно све не заврши са `Штрабагом`, али ћемо свакако наредне године почети градњу. Са `Штрабагом` на прољеће, а ако не с њима - са неким другим на љето", додао је Чубриловић.

"Штрабаг" је добио концесију за изградњу аутопутева на основу јавног позива за исказивање интереса. Стручњаци су тврдили да ће коначна цијена изградње мреже аутопутева, уз ПДВ и царинске трошкове, износити више од четири милијарде, што је највећи започети пројекат у БиХ.

Влада РС дала је већ 35 милиона КМ за експропријацију земљишта на дионици Бања Лука - Добој, гдје треба да се изгради аутопут дужине 71 километар, чија је вриједност око пола милијарде евра.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog