Društvo

Шкрбић: Вакцина је безопасна

БАЊА ЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ранко Шкрбић рекао је да је вакцина против новог грипа коју ће купити РС безопасна, додајући да постоје одређени лобији који бомбардују јавност неким сензационалистичким написима што уноси неповјерење код људи.


"Нежељене реакције вакцине против новог грипа сличне су реакцијама других вакцина и нису озбиљне. Ради се о изузетно сигурној вакцини, а учесталост благих пролазних нежељених реакција је идентична као и код осталих вакцина", рекао је Шкрбић.

Он је навео да је вакцинација лични избор сваког појединца, а да ће се он први вакцинисати.

Шкрбић је нагласио да је Српска резервисала 30 000 и послала захтјев за још 100 000 вакцина од произвођача "ГлаксоСмитКлајн" /GlaxoSmithKline/, додавши да би прве количине вакцина требало да буду испоручене у јануару, а да ће вакцина у РС коштати сигурно мање него у Србији, гдје је коштала девет евра.

"Све тестове и лијекове који су намијењени за овај грип набављали смо на различите начине, око 10 000 доза антивирусних лијекова добили смо од Свјетске здравствене организације, одређену количину преко пројекта Свјетске банке, а два пута по 10 000 доза смо већ купили, тако да смо добро снабдјевени антивирусним лијековима и брзим тестовима", истакао је Шкрбић и додао да држава сноси све трошкове лијечења обољелих, осигураних и неосигураних.

Говорећи о улагањима за инфраструктуру у здравству Српске, Шкрбић је рекао да је у овом тренутку 10 домова здравља у некој фази реконструкције, те да су ове године за реконструкцију и капиталне инвестиције укупна улагања 56 милиона КМ.

"У идућој години за инвестиције планирамо да издвојимо 210 милиона КМ. Планирана је реконструкција Клиничког центра Бањалука, затим нова болница у Бијељини, која ће коштати више од 70 милиона КМ, као и бројни други пројекти", рекао је Шкрбић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog