Društvo

Глигорић: Тек ће се ''закувати'' око државне имовине

БАЊА ЛУКА - Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове /РУГИП/ Републике Српске Тихомир Глигорић оцијенио је да ће проблеми у вези са пописом државне имовине који је завршила комисија ОХР тек услиједити, јер је ријеч о осјетљивим предложеним имовинским питањима.


"Изналажење оптималног рјешења и за ово питање ће потрајати. То говорим с обзиром на превелика очекивања неких политичких структура из Федерације БиХ чија јавна иступања индицирају да треба узети у обзир све или ништа. То је позната максималистичка политика. Она може да доведе у питање добре намјере произашле из Прудског споразума", рекао је Глигорић.

Он је нагласио да се о квалитету самог пописа тек треба изјаснити и да претпоставља да ће предсједници влада и предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић задужити стручне комисије, какве на нивоу БиХ већ постоје, да обаве увид у списак и пратећу документацију, како би се могла дати оцјена да ли је тај попис потпун или дјелимичан и реално исказан.

"Без увида у наведени попис имовине немогуће је дати претходно мишљење. Стручно мишљење треба нужно да претходи доношењу институционалних и политичких одлука", сматра Глигорић.

Тим ОХР је пописао као државну и имовину "Космоса" и "Петрола", те зграду Савеза синдиката у Бањој Луци.

На списку су и зграде Окружног и Основног суда у Бањој Луци, имовина некадашњег Министарства одбране РС, зграда која је данас палата предсједника РС, Народне скупштине РС, Фонда ПИО, као и имовина Хидрометеоролошког завода РС.

У иностранству је, између осталог, имовина БиХ у Хрватској од којих је најзначајнија она у Дубровнику, Омишу и Загребу у атрактивној Илици, а у Турској је власништво БиХ зграда Амбасаде БиХ, у Јордану, такође, зграда Амбасаде БиХ, док у Камбери БиХ има земљиште изнајмљено на 99 година.

Када је о ријеч о имовини БиХ у сарајевским општинама, која треба да буде предмет договора, ту су зграде бившег Савеза комуниста, Савеза синдиката, СУБНОРА и зграда гдје је некада била смјештена РТВ, а на листи је и "Скендерија", зграде које се налазе око ње, а у којима су откупљени станови, те зграда Федералног парламента.

Државна имовина је, према попису ОХР, и Земаљски музеј, Републички просвјетно-педагошки завод, некадашњи Клуб посланика, Ректорат Сарајевског универзитета, Привредна комора Социјалистичке Републике БиХ, "Сарајево филм", Угоститељско предузеће "Европа", Метална индустрија "Унис", бивши Републички СУП, Служба здравственог осигурања радника и зграда у коју је смјештен Савјет министара.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog