Politika

Српски политичари, ''носиоци хришћанске визије Европе''

БЕОГРАД - Београдски надбискуп Станислав Хочевар рекао је да Ватикан подржава став да Србија може и да треба да уђе у ЕУ и пуно очекује од српских политичара, јер су се до сада, како је навео, изражавали као носиоци хришћанске визије Европе.


Он је позвао српске политичаре да "још јаче наступе као носиоци хришћанске визије Европе".

Хочевар је додао да се Ватикан залаже за очување свих српских светиња на Косову и Метохији.

На константацију да српска страна очекује од папе и Ватикана јавну и званичну осуду страдања хришћанских светиња на Космету, Хочевар је рекао да вођство Србије и Православна црква "не смију само очекивати" и да је важна иницијативност и одговорност обје стране, како би се нашла обострано корисна методологија сарадње.

Коментаришући приједлог предсједника Србије Бориса Тадића да у Нишу 2013. године буде одржан екуменски дијалог, Хочевар је рекао да би било врло корисно да дође до одређеног сусрета и са поглаварима реформисаних цркава и изразио увјерење да би то требало да буде прилика за сусрет представника свих хришћанских цркава, приоритетно Католичке и православних цркава.

Хочевар је рекао да је логично да дође до међудржавног уговора између Србије и Ватикана, али да је за то потребан процес и да Србија у овом тренутку има друге посебне приоритете.

Он је навео да Католичка црква ниједном ријечју, нити чином није дала до знања коју личност би хтјела на мјесту патријарха Српске православне цркве.

"Зашто многи у Србији за све, и позитивно и негативно, увијек криве Ватикан", упитао је Хочевар коментаришући резултате незваничних анкета да у Србији има људи који вјерују да ће на избор новог српског патријарха Ватикан утицати више него држава и сам Сабор СПЦ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog