Republika Srpska

Србија послама писмо намјера ММФ

БЕОГРАД - Влада Србије упутила је Међународном монетарном фонду Писмо о намјерама, у којем наводи да је њен прелиминарни план да цијене под контролом државе расту до девет одсто, а инфлација да се креће од четири до осам одсто.


У писму, које су потписали премијер Мирко Цветковић, министар финансија Диана Драгутиновић и гувернер Народне банке Србије /НБС/ Радован Јелашић, наводи се да ће монетарна политика у 2010. години у Србији бити и даље усмјерена на задржавање инфлације у планираних четири до осам одсто.

"Тај план владе мора бити даље анализиран и разрађен будући да представља кључни основ за пројекцију инфлације коју припрема НБС", истиче се у писму, упућеном генералном директору ММФ-а Доминик Штрос-Кану.

Општи циљ којим ће се Влада Србије руководити код реформе и смањивања трошкова буџета биће смањење издатака пензионих фондова на око 10 одсто бруто домаћег производа до 2015. године.

Планирано је да се у 2011. години поново почне са усклађивањем пензија са инфлацијом, што је предвиђено важећим законом, а од НБС се очекује да ће наставити с релаксацијом монетарне политике, уз опрез због ризика од инфлације.

Влада ће, како се наводи, усвојити планове пословања за 2010. годину за 10 највећих јавних предузећа у складу са замрзавањем зарада на номиналном нивоу до краја фебруара 2010. године.

У писму се додаје да ће Влада усвојити неопходне мјере, како би било обезбјеђено замрзавање масе зарада у комуналним предузећима на нивоу локалне самоуправе до краја марта 2010. године

Наставиће се, истиче се у писму, програм приватизације предузећа у друштвеном власништву током 2010. године, с циљем да се приватизује или ликвидира већина преосталих друштвених предузећа и фирми издвојених из јавних комуналних предузећа које се не баве основном делатношћу тих предузећа.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog