Politika

Грегоријан: Само ДEРК може бити супервизор у Брчком

САРАЈЕВО - Супервизор за Брчко дисктрикт Рафи Грегоријан рекао је да ниједан ентитет не може да има никакву власт у Дистрикту Брчко, који је под директним суверенитетом државе, и да зато само Државна регулаторна комисија за електричну енергију може да врши функцију регулатора за Брчко.


Грегоријан је критиковао изјаву градоначелника Брчко дистрикта Драгана Пајића да не зна да ли ће Брчко од 1. јануара бити снабдјевено струјом, јер му је супервизор забранио да потпише продужење уговора са Електропривредом Републике Српске због наметнутих одлука које би требало да регулишу ово питање, а које у РС не важе, јер нису објављене у "Службеном гласнику".

"У Дистрикту Брчко поштујемо закон, и било какав аранжман за снабдјеваје електричном енергијом које није у оквиру закона не може се судски извршити. Стабилно снабдјевање електричном енергијом мора се заснивати на нечему већем од обичног хира једног политичара, што је био случај посљедњих неколико година и што странка којој градоначелник припада, СНСД, очигледно жели наставити", наводи Грегоријан.

Он истиче да неће допустити да се Брчко уцјењује на, како је навео, тако недостојан начин и додао да је Дистрикту сада доступно законито и количински одговарајуће снабдјеваје електричном енергијом.

Грегоријан, како је саопштено, инсистира да званичници Брчког поштују владавину закона и додаје да органи власти Брчког тренутно раде на закључивању уговора за поуздано и сасвим законито снабдјевање електричном енергијом за 2010. годину.

"У Брчком би могло доћи до одређеног пораста цијена струје уколико цијене порасту и у остатку БиХ, али то дјелимично зависи од тога да ли ће ДЕРК обавити свој задатак и утврдити тарифе. Све до сада, предсједавајући ДЕРК-а, именован испред РС, незаконито је спречавао ДЕРК да проведе закон у вези са овим, упркос томе што је обавијештен о озбиљним посљедицама и личној одговорности за такво противзаконито и противуставно дјеловање", наводи Грегоријан.

Из ОХР наводе да су органи власти РС одбили да објаве одлуке високог представника, којима је, како кажу, обезбијеђена основа за законито и проведиво снабдјевање Брчког електричном енергијом од стране добављача из оба ентитета, те одлуке чија је сврха да се грађанима Брчког омогући промјена ентитетског држављанства, и да сада "покушавају да искористе снабдијевање електричном енергијом да би уцијенили Дистрикт и супервизора".

"Те одлуке законске су обавезе ентитета, у неким случајевима старије од 10 година, које проистичу из одлука Арбитражног вијећа за Брчко, које је утемељно у скаду са Анексом 2 Дејтонског мировног споразума".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog