Republika Srpska

Билансни ниво МКО мањи за 4 процента у односу на прошлу годину

БАЊА ЛУКА - Билансни ниво микрокредитних организација /МКО/ у Републици Српској /РС/ на крају трећег квартала ове године износи 298,9 милиона КМ и за четири одсто је мањи од нивоа на крају прошле године, наводи се у извјештају Агенције за банкарство РС о стању банкарског сектора Српске за првих девет мјесеци ове године.


Од укупног билансног нивоа МКО, на микрокредитна друштва /МКД/ односи се 297 милиона КМ или 99 одсто, док осталих један одсто припада микрокредитним фондацијама /МКФ/.

У структури активе МКО кредити износе 269 милиона КМ или 90 одсто од укупне активе и биљеже пад од шест одсто у односу на крај прошле године.

На новчана средства отпада 10,3 милиона КМ и она имају раст од 41 одсто у односу на крај прошле године.

У структури пасиве најзначајнији извор средстава су обавезе по узетим кредитима у износу од 218,1 милина КМ или 73 одсто од укупне пасиве.

Од тога обавезе по дугорочним крдитима односи се 209,8 милиона КМ, док је тај износ по краткорочним крдитима 8,3 милиона КМ.

Резерве за потенцијалне кредитне губитке и остала потраћивања износе 11,7 милиона КМ и веће су за 283 одсто у односу на крај прошле године.

Укупни капита МКО је 57,6 милиона КМ што чини 19 одсто од укупне пасиве, и мањи је за пет одсто у односу на крај прошле године.

У РС послује седам МКО, од чега су три микрокредитна друштва као профитне организације и четири микрокредитне фондације као непрофитне организације.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog