Republika Srpska

Шкундрић: Отворити стручну и јавну расправу о нуклеаркама у Србији

БЕОГРАД - Министар енергетике Србије Петар Шкундрић рекао је да не треба затварати очи по питању нуклеарки и да треба отворити стручну и научну, па и јавну расправу о коришћењу нуклеарне енергије у Србији.


"Нема смисла да затварамо очи пред том темом, али док је мораторијум присутан, неће се радити ништа супротно", рекао је Шкундрић.

Он је навео да у Европи постоји 229 нуклеарних електрана, у непосредном окружењу Србије осам, у Америци 109, а у осталом дијелу свијета 100, што је укупно 438.

"Тренутно Кина гради 12 нуклеарки, а треба да се граде атомске централе у Бугарској, Румунији, Албанији, Мађарској. И Хрвати желе да је подигну са леве стране Дунава", додао је Шкундрић.

Када је ријеч о гасоводу "Јужни ток", Шкундрић је најавио да би у првој половини наредне године требало да се изабере права маршута гасовода, укључујући и дио кроз Србију, те додао да се почетак градње гасовода кроз Србију очекује од 2011. године.

"Највише нам одговара најдужа траса. Али, реч је о међународном пројекту где се траже најоптималнија и најисплативија решења, и где о траси треба да одлуче највећи учесници у пројекту", додао је Шкундрић.

Он је навео и да је споразум Србије и Италије о градњи хидроелектрана најбољи могући посао који је Србија могла да уради.

"Споразумом је предвиђено да Италијани добију право на коришћење 500 мегавата ветра, а ми дајемо подстицаје за свега 450 мегавата снаге у ветру. У тих 450 нема места за Италијане, а нико не би прихватио да гради електране на ветар по комерцијалним текућим ценама", рекао је Шкундрић.

Говорећи о најважнијим пројектима Министарства енергетике Србије у наредној години, Шкундрић је навео наставак реконструкције хидроелектрана "Ђердап" и "Бајина Башта", те завршетак обнове хидроелектране на Морави и почетак радова у хидроелектрани "Зворник".

"Током наредне године завршиће се и тендерска процедура за избор стратешких партнера за термоелектране 'Никола Тесла Б3' и 'Колубара Б', почеће и капитални ремонт у ТЕ 'Костолац'. У 2010. биће завршен тендер за градњу гасне електране у Новом Саду, снаге 400 мегавата, и почетак радова", додао је Шкундрић.

Он је рекао да ће у Србији струја да поскупи већ у првим мјесецима идуће године, али ће гас да појефтини.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog