Republika Srpska

Липовац: Препорука градовима и општинама за смањивање плата

БАЊА ЛУКА - Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Зоран Липовац рекао је да је ово министарство упутило препоруку градовима и општинама да смање плате запосленим за пет одсто, али да то не чине онима са најмањим примањима.


"Увјерен сам да ће локалне власти имати слуха када буду доносиле одлуке о смањењу плата да не смањују плате запосленима са најнижим примањима, те да ће се смањење у највећој мјери односити на плате функционера и руководећих службеника. Наравно, ово је само препорука, начелници и скупштине општина и градова имаће завршну ријеч о том питању приликом усвајања буџета за 2010. годину", рекао је Липовац.

Липовац је не очекује отпор јединица локалне самоуправе о овом питању, додавши да је увјерен да ће неке општине уштедјети и више од пет одсто на платама, јер су своју одговорност у рационализацији буџета и уштедама показали и у овој години.

Он је додао да је препорука за смањење, како је истакао, на буџетским позицијама за бруто плате и накнаде упућена ради очувања економске стабилности и ублажавања негативних ефеката свјетске економске кризе на привреду Републике Српске, али и услови ММФ-а за реализацију кредитног аранжмана.

Говорећи о недавно усвојеном Закону о матичним књигама, Липовац је навео да је то један од услова за визну либерализацију, али да ће њим знатно бити унапријеђене рад матичних служби и додатно уведен ред у област матичних књига.

"Доношењем Закона побољшана је безбједност идентификационих докумената, а посебно сигурност увјерења о држављанству и извода из матичних књига. Њиме је прописано вођење матичних књига у електронском облику, наглашена потреба едукације матичара, као и одговорности приликом издавања личних докумената увођењем управног надзора над њиховим радом", прецизирао је Липовац.

Он је истакао да је била недопустива пракса што је извод из матичне книге рођених важио ограничено и што су грађани стално морали трошити своје вријеме и новац вадећи родне листове.

Липовац је напоменуо да ће се увезивањем матичних уреда створити услови да се родни лист може добити у било којој општини у Српској, а у другој фази пројекта и интернетом.

Министар је казао да питање оснивања института за јавну управу за Републику Српску није више актуелна идеја, јер је неприхватљиво да се врши пренос ексклузивног права на обуку државних службеника, које у Српској врши Агенција за државну управу Републике Српске.

Он је подсјетио да је, на захтјев Канцеларије координатора за реформу јавне управе, УНДП у БиХ сачинио радну верзију Студије изводљивости за формирање Института за јавну управу БиХ, на коју су представници Републике Српске доставили конкретне примједбе и приједлоге са закључком да је за Српску неприхватљиво оснивање института, јер не постоји уставни и законски основ за то и да је ријеч о преносу овлашћења са ентитета на ниво БиХ.

"Због аргументованог става представника Српске да не постоји уставни и законски основ за оснивање института и пренос надлежности обуке државних службеника са ентитетског на ниво БиХ, аутори радне верзије студије израдили су ревидирани нацрт студије, у коме су предвиђени формирање самосталног центра изврсности са регионалним испоставама, и јачање постојећих агенција за државну управу, те Пододјељења за људске потенцијале Брчко дистрикта и њихове међусобне сарадње", подсјетио је Липовац.

Он је додао да је Влада Српске одлучила да подржи другу опцију ревидираног документа, којом се јачају постојеће агенције за државну управу и Пододјељење за људске потенцијале Брчко дистрикта и њихова међусобна сарадња.

Липовац је казао да, с друге стране, наведене приједлоге Српске нису прихватили у Федерацији БиХ и заједничким органима, због чага предложена Стратегија није добила сагласност.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog