Republika Srpska

Mикрокредитни сектор у БиХ није повећавао камате

БАЊА ЛУКА - Микрокредитни сектор није повећавао камате у кризи, у просјеку износе 23 одсто и знатно су веће него код банака због тога што је пласирање малих зајмова скуп посао, изјавила је предсједник Скупштине Удружења микрофинансијских организација у БиХ /АМФИ/ Нејира Налић.


"Просјечан износ кредита који издају чланице АМФИ-ја је око 2.500 КМ. Пласирање тако ниског износа зајма је скуп посао. Сектор има веће финансијске трошкове, јер позајмљује новац из комерцијалних извора, а нема могућност узимања депозита, док веће оперативне трошкове има управо због посебне методологије рада са клијентима", рекла је Налићева.

Према њеним ријечима, профит од камата се не задржава, не извлачи, не инвестира у нешто друго, него искључиво у развој и јачање предузетништва.

"Разумљиво је да се у финансијској кризи већа пажња обраћа управо на финансијски сектор, али није добро што се у медијима селективно бирају информације како би се нешто негативно представило. Микрокредитни сектор је умањио камате за 18 одсто за неких дванаест година, и даље је примјер успјешности у свијету", навела је Налић.

Она је додала да се финансијска криза одразила на микрокредитни сектор у слабијем поврату кредита и у смањеној потражњи за финансијским средствима и слабијим пласманима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog