Svijet

САД: Ревизија безбједносних мјера након покушаја бомбашког напада у авиону

ВАШИНГТОН - Америчке власти наредиле су ревизију безбједносних мјера, након што је Нигеријац Умар Фарук Абдулмуталаб покушао да изврши бомбашки напад у авиону изнад Детроита.


Портпарол Бијеле куће Роберт Гибс рекао је да је предсједник Барак Обама наредио широку ревизију безбједносне политике, укључујући и ревизију употребе листе лица осумњичених за везе с терористичким организацијама.

Путници у авионском саобраћају широм свијета суочени су са додатним провјерама и нове мјере нарочито су изражене на летовима у САД, од којих већина касни.

Путници су изложени подробнијим тјелесним претрагама, а у појединим случајевима забрањено је да се покривају ћебадима и да користе јастук током посљедњег сата лета.

Поједине авиокомпаније забрањују путницима у САД да користе авионски телефон или интернет.

Чланови Републиканске странке постављају питање како је Абдулмуталаб, чије се име налазило на листи лица осумњичених за везе с терористичким организацијама, успио да добије америчку визу.

Амерички министар за унутрашњу безбједност Џенет Наполитано рекла је да се испитује могућност повезаности Абдулмуталаба и Ал каиде, мада, како је рекла, за сада нема назнака о постојању завјере ширег обима.

Отац 23-годишњег Умара Фарука Абдулмуталаба, Алхаџи Умару Муталаб иначе имућни нигеријски банкар, упозорио је америчке власти о екстремистичким ставовима свог сина.

Амерички извори потврђују да је досије о Абдулмуталабу већ постојао, али да информације које је садржао нису били довољне да би био стављен на листу оних којима се забрањује летење.

Претпоставља се да је високоексплозивни материјал био залепљен за Абдулмуталабово тијело и ушивен у његов доњи веш, те да је покушао да га активира уз помоћ шприца са хемикалијама.

Неколико минута прије слетања авиона "Нортвест" на лету из Амстердама за Детроит, неколицина путника и чланова посаде, који су примјетили сумњиве радње, савладало је Абдулмуталаба.

Он је формално оптужен за уношење деструктивне направе у авион типа "Ербас 330," у којем се налазило 289 путника и чланова посаде, са намјером да дигне авион у ваздух.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog