Svijet

Руска Дума осудила грузијско рушење споменика

МОСКВА - Руски парламентарци осудили су уништење споменика борцима из Другог свјетског рата у грузијском граду Кутаиси и апеловали на глобалну заједницу од осуди овај потез грузијских власти.


Државна Дума позвала је парламентарце других земаља и међунродне организације да осуди овај потез грузијских власти "који након пропале агресије на Јужну Осетију у августу 2008. године сада покушавају да поведу рат против грузијског народа и наше заједничке историје".

"Режим Тбилисија, који гласно говори о својој привржености европским вриједностима, оваквим понашањем окреће се од европске цизилизације и поништава херојска дјела свог властитог народа", наводи се у саопштењу.

Руски парламентарци подржали су идеју премијера Владимира Путина да поново изграде посменик у Москви.

Шеф комисије за иностране послове државне Думе Константин Косачев рекао је да је ово трагедија за грузијску нацију.

"Талибански и естонски реваншисти били су ти који су уништавали споменике. Сада се Михаил Сакашвили и његове присталице придружују овој срамној листи. Око 700 000 Грузина борило се у Другом свјетском рату, а скоро половина њих никада се није вратила кући", рекао је Косачев.

Руско Министарство иностраних послова саопштило је да су потези грузијске владе облик државног вандализма према сјећању једног народа.

Споменик у Кутаисију уништен је 19. децембра. Званично објашњење било је да је то било неопходно да би се ослободио простор за зграду у којој ће бити парламент када буде премјештен из Тбилисија.

Двије особе, једна жена и њена осмогодишња ћерка, погинуле су у експлозији током уништења споменика.

"Резултати истраге ЕУ о рату 2008. године нису били повољни за Грузију а уништење споменика Кутаиси је врста психолошке освете", каже Екатерина Кузњецова из Центра за постиндустријске студије. "Грузини мисле да када елиминишу сјећање, односно споменик, то им помаже да контролишу ситуацију", рекла Кузњецова.

Грузијски телевизијски водитељ Николај Сванидзе рекао је да је уништење споменика трагичан потез који је нанио штету властима Грузије.

"Не могу да схватим како неко може да уништи споменик браниоцима домовине. То је нешто свето за сваки народ. У експлозији када је споменик уништаван двије особе су погинуле, то јесте био несретан случај, али је то нагласило неморалност овог чина", рекао је Сванидзе.

Он је додао да је то трагедија и мрља на властиа Грузије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog