Republika Srpska

Државни или приватни монопол, у чему је разлика

БЕОГРАД - Привредна комора Србије залаже се за реструктурисање и приватизацију јавних комуналних предузећа по моделу који у пуној мјери уважава интерес приватног капитала, али не на рачун јавног интереса, те да државни монопол не смије бити замијењен приватним.


Предсједник ПКС Миош Бугарин је, у јавној расправи о Нацрту стратегије реструктурисању јавних комуналних предузећа, рекао да државна контрола и монопол у овој области не треба и не може једноставно бити замијењена приватним монополом.

"Доминантна државна контрола над комуналном инфраструктуром и најважнијим комуналним делатностима задржана је у већини најразвијенијих држава ЕУ - Аустрији, Италији, Шведској, Француској, Холандији, Словенији, а не смју бити занемарена ни негативна искуства земаља у транзицији", навео је Бугарин.

Он је истакао важност стварања правних претпоставки за подстицај страних улагања и партнерства јавног и приватног сектора у јавним комуналним предузећима, саопштено је из ПКС.

"Важно је имати у виду да повољни инвестициони кредити и бесповратна средства из фондова ЕУ намењена комуналним системима и инфраструктури, нису на располагању приватном, већ искључиво јавном сектору", додао је Бугарин.

ПКС је, каже он, указала да општине послије трансформације јавних комуналних предузћа морају задржати доминантну контролу над вододоводним, канализационим системима, топлодаљинским гријањем, шинским превозом, погребним услугама и депонијама.

"У сектору вода, нацрт Стратегије залаже се за приватизацију специјализованих водовода, што је супротно ставовима ПКС. Светски експерти прогласили су воду стратешким ресурсом 21. века, који представља опште добро", додао је Бугарин.

У јавној расправи у ПКС учествовало око 150 представника комуналне дјелатности, Републичког одбора синдиката, потрошача, локалне самоуправе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog