Republika Srpska

Козарић прориче кризу и наредне године

САРАЈЕВО - Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић изјавио је данас да је у овој години у БиХ порасла незапосленост, забиљежен пад дознака из иностранства и смањен извоз производа из БиХ.


Козарић је оцијенио да ће се рефлексије глобалне економске кризе у БиХ осјећати и у наредној години.

"Волио бих да могу дати неку оптимистичку пројекцију, али генерално опоравак за БиХ ће бити доста спор и тежак. Морам бити реалан, идемо у изборну годну, доста политичких тензија је већ присутно, политички амбијент не ствара климу за економски раст, страна улагања, домаће инвеститоре, тако да нисам баш пуни оптимиста", рекао је Козарић у интервјуу за Радио Слободна Европа.

Он је подсјетио да се први вал глобалне економске кризе одразио на банкарски сектор, те да је најснажнији утицај имао на реални сектор.

"Могу са сигурношћу рећи да је банкарски сектор остао стабилан, да је одговорио свим захтјевима својих депонената и свим изазовима. Криза у реалном сектору се огледа кроз смањење извоза од 22 одсто и увоза од 26 одсто, повећању незапослености на 24,1 одсто, што је најлошији макроекономски показатељ за регион и највећи проблем пред властима БиХ", додао је Козарић.

Он је напоменуо да је инфлација од 1,4 одсто "била мирна" цијеле године и да не очекује значајанији раст инфлације у наредној години.

Говорећи о кредитној задужености грађана БиХ, Козарић је рекао да она износи 1.750 КМ по глави становника и да је у односу на стандард у БиХ доста висока.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog