Svijet

Ахмадинеџад: Протесте диктирају САД и Израел

ТЕХЕРАН – Ирански предсједник Махмуд Ахмадинеџад изјавио је данас да су антивладини протести „одвратна представа“ иза које стоје САД и Израел, јавила је државна агенција ИРНА.


„Иранци су видјели много таквих представа. Американци и ционисти су једина публика за представу коју су они организовали и распродали“, рекао је Ахмадинеџад реагујући на протесте у којима је погинуло осморо људи.

Државни медији преносе да се на провладиним скуповима окупило неколико десетина хиљада људи, у вријеме када су реформисти позвали државне лидере да се извине нацији због погибије демонстраната.

Данашњи скупови сазвани су као одговор на немире послије јунских предсједничких избора, на којима је побиједио Ахмадинеџад.

Елитна Револуционарна гарда оптужила је стране медије за удруживање са опозицијом ради наношење штете Исламској Републици, а британском амбасадору у Техерану уручен је протест иранске Владе због мијешања у државне послове.

„Уколико Британија не прекине да прича глупости, добиће по њушки“, изјавио је шеф иранске дипломатије Манучер Мотаки. Британска Влада објавила је ће њен амбасадор „снажно одговорити“ на било какве критике.

Најмање 20 опозиционих личности ухапшено је послије протеста одржаних прије три дана, укључујући тројицу водећих савјетника опозиционог лидера Мирхосеина Мусавија, његовог зета и сестру иранске добитнице Нобелове награде за мир Ширин Ебади, јавили су опозициони интернет сајтови.

Политичка криза ушла је у нову фазу у Ирану послије погибије демонстраната и хапшења, а снаге безбједности позвале су власти да „чврсто“ поступају са опозиционим лидерима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog