Svijet

Разговарали Нетањаху и Мубарак

КАИРО - Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху разговарао је данас са египатским предсједником Хоснијем Мубараком о напорима за поновно покретање мировног процеса за Блиски исток, али је Каиро објавио да разговори могу да почну тек када се обустави градња јеврејских насеља.


„Разговори су били веома позитивни“, рекао је новинарима египатски министар спољних послова Ахмед Абдул Геит послије састанка.

Он је додао да „израелски премијер жели и инсистира да се крене напријед“, али да египатска страна инсистира на „усаглашавању платформе“ за разговоре.

„Постоје услови. Нећемо да преговарамо док траје досељавање“, рекао је Геит и додао да било евентуални преговори морају да имају временски оквир.

Нетанјаху и Мубарак разговарали су и о размјени затвореника између Израела и Палестинаца. Овај потез могао би да доведе до ослобађања неколико стотина палестинских затореника у замјену за израелског војника Гилада Шалита, којег су милитанти заробили у Гази прије три и по године.

Геит је рекао да је договор и даље „суспендован“ и да делегација покрета Хамас, која тренутно борави у Сирији, треба да се врати у Каиро на разговоре са египатским званичницима о овом питању.

Састанак Нетанјахуа и Мубарака одржан је у сјенци објаве Израела да је расписао тендер за градњу неколико стотина нових кућа за јеврејске досељенике у анектираном источном Јерусалиму, што је изазвало протест Египта.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog