Republika Srpska

Свјетска банка: БиХ у рецесији са неизвјесним изгледима за оздрављење

БАЊА ЛУКА - Економија БиХ још је у рецесији, а изгледи за оздрављење су и даље неизвјесни, без обзира на наставак раста извоза, али се повећање индустријске производње може протумачити као наговјештај почетка опоравка, наводи се у Економском билтену Свјетске банке за БиХ.


У извјештају пише да је смањење девизних резерви у БиХ прекинуто закључивањем стендбај-аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ), који је омогућио и приступ спољним изворима финансирања.

"Дошло је и до значајне консолидације фискалних рачуна послије закључивања овог аранжмана, те ће се ранији неодрживи дефицит од око осам одсто БДП-а за 2009. годину у будућем периоду смањити на око пет одсто“, наводи се у билтену.

Свјетска банка наводи да је за девет мјесеци ове године извоз БиХ опао за 21, а увоз за 26 одсто у односу на прошлу годину, а да се трговински дефицит у истом периоду смањио за 30 одсто.

У билтену пише да је у поређењу са земљама у окружењу, БиХ у пословном окружењу остварила одређени напредак, али земље у региону, и поред тога, брже напредују.

"То узрокује забринутост у вези са могућношћу БиХ да буде конкурентна послије кризе. У другим земљама југоисточне Европе запажен је бољи и бржи напредак који се проводи систематски, усклађено и координисано", стоји у билтену.

У билтену Свјетске банке подсјећају да у идућих неколико мјесеци БиХ треба да буду одобрена четири пројекта и то зајам Међународне агенције за развој (ИДА) и Међународне банке за обнову и развој (ИБРД) за развојну политику јавних расхода од 96 милиона долара, затим ИДА кредит за пројекат мреже социјалне сигурности и подршке запошљавању у вриједности од 15 милиона долара, те кредитна линија за мала и средња предузећа од 70 милиона долара, зајам ИБРД-а.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog