Republika Srpska

Представнички дом усвојио буџет за 2010.

САРАЈЕВО - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас у Сарајеву Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза за 2010. годину којим се за финансирање институција БиХ предвиђа 1.028.034.000 КМ, а за финансирање спољног дуга 341.655.000 КМ.


Средства за финансирање институција БиХ у наредној години за 7.324.000 КМ или један одсто нижа су у односу на овогодишњи буџет, док су средства за сервисирање спољног дуга за 42,3 милиона КМ или 11 одсто нижа него у 2009.

Из буџета за 2010. годину укупно 35 милиона КМ намијењено је за програм повратка избјеглих и расељених лица, што је на нивоу буџета за 2009. годину, а средства за ове намјене обезбијеђена су већим дијелом смањењем материјалних трошкова у институцијама БиХ.

Од смањења материјалних трошкова изузети су Канцеларија за ревизију институција БиХ, Регулаторна агенција за комуникације БиХ, те Централна изборна комисија, а за наведени проценат нису смањена ни средства за закуп простора за смјештај институција БиХ.

Усвојеним Приједлогом закона о буџету институција БиХ и њених међународних обавеза за 2010. годину предвиђено је да се 689 милиона КМ обезбиједи од индиректних пореза, што је за 40 милиона или пет одсто мање у односу на ову годину.

У односу на буџет за 2009. годину уштеде у буџету за наредну годину постигнуте су смањењем плата запослених у институцијама БиХ.

Усвојени буџет за 24,5 милиона КМ нижи је од првог који је Предсједништво БиХ у парламентарну процедуру упутило прегласавањем српског члана Небојше Радмановића и који је за овај износ премашио оквир договорен у Фискалном савјету.

Предсједништво је свој приједлог кориговало, јер је Представнички дом гласовима странака из Републике Српске одбацио овакав приједлог буџета.

Представнички дом није усвојио ниједан од предложених амандмана, али је на приједлог Клуба посланика СНСД-а усвојио закључак да Савјет министара достави Парламентарној скупштини детаљан списак институција БиХ које тренутно закупљују просторије, укључујући и висину тих закупа те план рјешавања смјештаја институција биХ за 2010. годину.

Усвојен је и закључак Мартина Рагужа из ХДЗ-а 1990, предложен на претходној сједници Представничког дома, да се Савјет министра БиХ обавеже да у наредних пола године, у складу са прошлогодишњим закључком овог дома о обезбјеђивању 400 милиона КМ за повратак избјеглица, путем задуживања обезбиједи значајна средства за повратак.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog