Svijet

Иран: Не набављамо уранијум из Казахстана

ТЕХЕРАН - Иран је данас негирао као "неосноване" извјештаје да је веома близу договора о увозу 1 350 тона руде пречишћеног уранијума из Казахстана ради обнове својих резерви.


Сличан договор био био директно кршење санкција које су УН увеле Ирану 2006. године због спорне намјене нуклеарног програма.

Руда уранијума, која је такође позната као "жути колач", може бити обогаћена за употребу као гориво за реакторе или нуклеарно наоружање.

Извјештај америчке агенције АП позива се на обавјештајне податке неименоване чланице Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА).

У извјештају се наводи да је Иран изразио жељу да плати 450 милиона долара за уранијум и да би тајни договор, који би требало да закључе казахстански државни службеници, могао бити окончан за неколико седмица.

"Такве измишљене вијести дио су психолошког рата против Ирана и служе само за политичке интересе хегемонистичких сила", наводи се у саопштењу иранског представника у УН, који је факсиран агенцији Ројтерс.

САД и европски савезници оптужују Иран да под окриљем цивилног нуклеарног програма планира да произведе атомско наоружање, што Техеран негира истичући да је програм у потпуности намијењен за производњу електричне енергије.

Казахстан је такође негирао извјештај.

Портпарол казахстанског Министарства иностраних послова Јерзан Ашикбајев рекао је да све што "Казахстан чини у индустрији уранијума у складу је са стандардима ИАЕА и под контролом те организације".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog