Svijet

Абас се повлачи због застоја преговора

РИЈАД - Палестински предсједник Махмуд Абас рекао је данас да је застој у мировним преговорима разлог због којег се он неће кандидовати за други мандат.


"Циљ је постизање коначног статуса рјешења палестинског циља, али је све у застоју и то је разлог због којег се нећу кандидовати за други мандат", рекао је Абас током посјете Саудијској Арабији.

Током протеклог мјесеца Абас је у телевизијском обраћању најавио да се неће кандидовати на изборима заказаним на палестинским територијама 24. јануара.

Изборна комисија је саопштила да се због несугласица између исламистичке организације Хамас и покрета Фатах избори не могу одржати тог датума.

Централни савјет Палестинске ослободилачке организације продужио је мандат Абасу до 28. јуна.

Абас је критиковао израелску градњу у јеврејским насељима у источном Јерусалиму, области коју Палестинци желе да им буде пријестоница у будућој држави и изразио је разочарење ставом америчке администрације према мировном процесу.

Абасов сарадник је рекао да је палестински предсједник током своје посјете Ријаду поручио да ће искористити свој дипломатски утицај како би убиједио свјетске лидере да спријече градњу у јеврејским насељима.

Саудијски краљ Абдулах рекао је да ће и он вршити притисак на "утицајне свјетске пријестонице, посебно Вашингтон".

Абас, који се налази у дводневној посјети Саудијској Арабији, одбио је да настави прекинуте мировне преговоре са Израелом без потпуне обуставе градње у јеврејским насељима.

Израел сматра источни дио Јерусалима, који је уз Појас Газе и Западну обалу освојен у Блискоисточном рату 1967. године, својом сувереном територијм и дијелом пријестонице

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog