Svijet

Руси дочеакли и позитиван природни прираштај

МОСКВА – Становништво Русије повећано је ове године први пут од 1995. године, изјавио је данас премијер Владимир Путин, након вишегодишњег негативног природног прираштаја послије распада Совјетског Савеза.


„Можемо са високим степеном сигурности да кажемо да ће Русија забиљежити раст популације први пут од 1995. године“, рекао је Путин на завршној сједници Владе у овој години, која је преношена на телевизији.

Путин је рекао да ће овај статистички податак ускоро бити званично објављен.

За осам година током којих је Путин био предсједник, прије него што је постао премијер 2008. године, често је критиковао изражено смањење руског становништва послије распада Совјетског Савеза, а 2006. године изјавио је да је то највећи државни проблем.

У свом годишњем предсједничком обраћању нацији Путин је те године представио стратегију за повећање природног прираштаја.

Његов план фокусиран је на продужење просјечног животног вијека Руса, повећање броја нових беба и примјену „ефикасније“ политике миграција.

Путин је рекао да се вјерује да ће просјечни животни вијек у Русији ове године порасти на „скоро 69 година“.

Док је био предсједник, Путин је понудио значајне пореске олакшице и једнократну помоћ породицама које добију прво или друго дијете.

Према званичним подацима Федералног завода за статистику, који су објављени у новембру, Русија има 141,9 милиона становника.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog