Svijet

Нигеријац терориста је прави аматер

ХАГ - Неуспјели напад на амерички путнички авион прошле седмице био је професионално припремљен, али је изведен аматерски, изјавила је данас холандски министар унутрашњих послова Гусје тер Хорст.


Метод и експлозиви који су употријебљени слични су онима који су кориштени у ранијим нападима, рекла је Хорст на конференцији за новинаре и додала да ту врсту експлозива није лако направити.

Нигеријац Умар Фарук Абдулмуталаб (23) оптужен је да је покушао да дигне у ваздух авион компаније „Нортвест ерлајнс“ током слијетања у Детроит 25. децембра, послије лета са амстердамског аеродрома Схипол.

„Припрема неуспјелог напада на путнички авион на лету Амстердам - Детроит била је сасвим професионална, али је извођење било аматерско“, рекла је Хорст.

Према документима из оптужнице, Абдулмуталаб је покушао да обори авион „ербас А330“, са 290 људи, употребом направе која је у себи имала експлозив пентеритритол, али су га савладали путници.

Хорст је рекла да ће холандски аеродроми поставити скенере за све трансатлантске летове у року од три седмице, јер стандардним мјерама обезбјеђења експлозив није уочен.

Организација која сарађује са Ал каидом преузела је одговорност за покушај напада на авион и запријетила новим нападима против Запада.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog