Svijet

Иранска опозиција напустила Техеран

ТЕХЕРАН - Лидери иранске политичке опозиције Мир Хосеин Мусави и Мехди Каруби напустили су Техеран, јавила је вечерас државна агенција ИРНА.


"Двојица вођа побуне напустили су Техеран и отишли на сјевер Ирана након што су сазнали да расте бијес народа, који захтијева њихово кажњавање", наводи се у агенцијском извјештају.

Опозициони интернет сајт "Рахесабз" пренио је да су њих двојица у притвору снага безбједности, које их штите од присталица власти.

У извјештају се наводи да су "припадници Револуционарне гарде и Министарства за обавјештајне послове покупили Мусавија и Карубија у граду Келар-Абаду да би их заштитили од бијеса народа".

Више стотина хиљада присталица иранског режима током дана је изашло на улице већих градова како би показали надмоћ над симпатизерима опозиције, које називају "непријатељским марионетама".

Државна телевизија приказала је снимке људи окупљених у центру Техерана док узвикују слогане и машу транспарентима у знак подршке режиму.

"Лидери слободне воље, спремни смо", узвикивали су окупљени, мислећи на иранског врховног лидера ајатолаха Алија Хаменеија.

Позив на масовна окупљања упутили су свештенство, вјерске школе и оружане снаге као одговор на протесте опозиције због спорног поновног избора предсједника Махмуда Ахмадинеџада.

На интернет страницама опозиције наводи се да су поједине државне компаније организовале превоз на митинге, док су неки од базара остали затворени у градовима у којима се одржавају протести.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog