Svijet

Бјелорусија повлаштена за руски гас

МОСКВА – Русија је задржала енергетске преференсе за Бјелорусију, пристанком да тој земљи у првом кварталу идуће године продаје природни гас по нижим цијенама него другим европским земљама, укључујући и Украјину.


Руски извозик гаса, холдинг „Гаспром” објавио је да ће цијена „плавог горива” за Бјелорусију у првом тромјесечју идуће године износити 168 долара за хиљаду кубних метара, у поређењу са просјечном овогодишњом цијеном од 150 долара.

„С обзиром да испоруке за Белорусију нису оптерећене царинама, цијена гаса је значајно нижа него за друге купце руског природног гаса”, изјавио је челник „Гаспрома” Алексеј Милер.

Други руски сусјед, Украјина, плаћаће безмало двоструко више. Украјинска државна компанија „Нафтогас” је саопштила да је ће руски гас у првом тромјесечју 2010. године плаћати 305-306 долара за хиљаду кубних метара.

Гаспром процјењује да ће просјечна цијена руског гаса за Европу у 2010. години бити 300 долара за хиљаду кубика.

Руски предсједник Дмитриј Медведев је прошлог мјесеца обећао да ће задржати преференце за Бјелорусију, са којом Русија покушава већ дужи низ година да формира заједнички царински простор.

Бјелорусија за сада има највећи попуст при куповини руског гаса. Цијена испорука у четвртом тромјесечју ове године била је на нивоу од 122 долара за хиљаду кубних метара.

Русија је раније најавила да намјерава да до 2011. године изједначи цијене гаса за домаће тржиште са свјетским. Бјелорусија, за коју таква одлука представља повећање цијене, планирала је да затражи од Москве да ову мјеру одложи до 2014. године.

Челници руског „Гаспрома” су у новембру оцијенили да холдинг може да оствари једнаке приходе од свих испорука, како на домаће тако и на страна тржишта тек 2014. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog