Svijet

Ван Ромпеј: Прво борба против кризе

БЕОГРАД/БРИСЕЛ - Предсједник Савјета ЕУ Херман ван Ромпеј рекао је да је његов приоритет борба против утицаја економске кризе, најављујући да ће у фебруару организовати неформални састанак на коме ће главна тема бити економија и социјална политика.


Ромпеј сматра да се мора одмах кренути у систематско рјешавање великих проблема и да је за то потребно да се о њима разговара у ЕУ отворено и опширно, те додао да се ЕУ мора наметнути на међународној сцени.

Он је рекао је да ће посљедице економске кризе и стратегија за излазак из ње бити први проблеми са којима ће се ухватити у коштац, кнакон што почне и званично да обавља ову дужност.

"Вјерујем да ће прва озбиљна питања којима ћу се посветити бити економска питања - како најбоље координисати напоре за борбу против утицаја кризе на запошљавање и јавне финансије, како планирати стратегију за сљедећи корак, када буде постигнут опоравак", рекао је Ромпеј.

Он је, како је објавило шведско предсједништво ЕУ, рекао да ће то бити на врху агенде шефова држава и влада у мјесецима који долазе.

Ромпеј је рекао да Савјет ЕУ има и читав низ других питања о којима треба расправљати као што су ситуација послије конференције о климатским промјенама у Копенхагену, енергетски изазови, побољшање система безбједности и правосуђа, али и међународна питања.

"Ми морамо формирати групу, круг, који је сложан и ради за исту идеју - ЕУ. Морамо, такође, нагласити политичке одлуке које иду даље од наших уобичајених закључака. Јавности морамо послати јасну и видљиву поруку“, рекао је он.

Ромпеј главни циљ који жели да оствари током свог двоипогодишњег мандата јесте претварање Савјета ЕУ у форум који Европу предводи на јасан, координисан начин.

Он је навео да Савјет ЕУ мора да одигра кључну улогу, како би се ЕУ наметнула на међународној сцени и имала ефикасније институције.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog