Svijet

На тапету Јемен и Сомалија

ЛОНДОН - Велика Британија и САД ујединиле су снаге против "надолазеће пријетње" исламистичких група у Јемену и Сомалији, саопштено је данас из Даунинг стрита.


У саопштењу се истиче да су званичници двије земље у низу телефонских разговора разматрали "појачано учешће Лондона и Вашингтона" од покушаја напада 25. децембра у америчком авиону на лету Амстердам-Детроит, преноси мрежа Би-Би-Си.

Британски премијер Гордон Браун рекао је да је Јемен "инкубатор и потенцијално уточиште за тероризам и да представља регионалну и глобалну пријетњу".

Велика Британија је један од највећих донатора Јемена и већ им помаже у обуци против тероризма.

Појачано ангажовање САД и Британије укључује подршку активностима јеменске обалске страже, наводи се у саопштењу.

"Британска Влада је у сталном контакту са Владом Јемена и Бијелом кућом", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је Браун предложио да питање пријетње Јемена и Сомалије буду на дневном реду састанка Савјета министара ЕУ у јануару.

Браун, такође, предлаже снажнију финансијску помоћ Јемену и да се на састанку Комисије за националну безбједност, међународне односе и развој /НСИД/ размотри одговор Лондона на инцидент у авиону за Детроит.

Британски премијер је обећао хитне мјере за побољшање безбједности гдје год је то потребно и предложио шире кориштење нових технологија на британским аеродромима као што су скенери цијелог тијела.

Он је сазвао самит у Лондону 28. јануара на коме ће бити размотрена радикализација ситуације у Јемену.

У саопштењу из Даунинг стрита наводи се да тај састанак има подршку САД и ЕУ и да Браун намјерава да позове и Саудијску Арабију и земље Залива.

Званичници кажу да Британија и САД финансирају специјалне антитерористичке снаге полиције у Јемену.

Амерички предсједник изјавио је јуче да је нападач у америчком авиону за Детроит обучаван у кампу Ал каиде у Јемену.

Амерички генерал Дејвид Петрус, који је задужен за операције на Блиском истоку и централној Азији, борави у посјети Јемену, како би са тамошњим званичницима размотрио појачану сарадњу двије земље у борби против Ал каиде, јавила је јеменска државна новинска агенција.

Исти извор наводи да се Петрус састао са јеменским предсједником Али Абдалахом Салехом у Сани и да му је предао писмо америчког предсједника.

Петрус је рекао да САД желе да подрже борбу Јемена против Ал каиде.

Двадесетрогодишњи Нигеријац Умара Фарук Абдулмуталаб оптужен је за покушај активирања бомбе у авиону на лету Амстердам-Детроит и налази се у америчком притвору.

Он је путовао из Акре у Гани у Лагос у Нигерији, а одатле за Амстердам, а експлозив је сакрио у вешу.

Након овог инцидента Обама и Браун су наредили хитне ревизије мјера безбједности на аерородромима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog