Svijet

Ирски атеисти против закона о богохуљењу

ДАБЛИН – Група ирских атеиста која се бори за „рационалну, етичку и секуларну Ирску”, започела је кампању против новог закона о богохуљењу, тако што је објавила низ антирелигијских цитата.


Према овом закону, који је ступио на снагу првог дана нове године, богохуљење је кажњиво дјело, а запријећене казне иду и до 25.000 евра.

„Овај закон је глуп и опасан”, тврди Мајкл Нагент, лидер Ирских атеиста, додајући да „средњовековним законима није место у модерној, секуларној републици у којој кривични закон треба да штити људе, а не идеје”.

У оквиру своје кампање, ирски атеисти су у знак противљења контроверзном закону на свом веб сајту објавили 25 антирелигијских цитата, међу којима су и цитати Марка Твена, Салмана Руждија, америчког гитаристе Френка Запе, Монти Пајтоноваца, али и Исуса Христа , пророка Мухамеда и папе Бенедикта XВИ.

Група, која је спремна да се бори и на суду против сваке евентуалне мjере према њеним члановима, најавила је да ће одржати серију јавних трибина широм земље о овој теми.

Влада је саопштила да је закон, усвојен у јулу 2009, неопходан, јер ирски Устав из 1937. године пружа правну заштиту само хришћанима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog