Republika Srpska

Пухалац: Морамо обезбједити ликвидност

БАЊА ЛУКА - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Слободан Пухалац рекао је да ће Влада РС водити рачуна да се здравом дијелу привреде обезбиједе максимални услови за ликвидност.


"Извршићемо и притисак на финансијски сектор, јер и банкари морају поднијети дио тешкоће у привређивању и савладавању кризе, што је рецепт из окружења", рекао је Пухалац након пријема за привреднике код предсједника РС Рајка Кузмановића, поводом обиљежавања 9. јануара – Дана РС и крсне славе РС Светог архиђакона Стефана.

Он је додао да је задатак Министарства наставак онога што је промовисано Владиним мјерама за отклањање кризе, те завршетак онога што је започето.

Према његовим ријечима, поскупљење електричне енергије до пет одсто је "доста занемарљив податак".

"Односи у `Електропреносу БиХ` представљају персонификацију политичких односа у БиХ, а задњи догађаји и напори нису довели до суштинске нормализације. У `Електропреносу` и даље остаје значајан дио неискориштених инвестиционих средстава, а на помолу нема договора како ће се то разријешити", сматра Пухалац.

Говорећи о подстицајима за извоз, Пухалац је рекао да предвиђених петнаестак милиона КМ сигурно није довољно, али да је Влада РС, осим постицаја који су износили око десет милиона КМ прошле године кроз разне репрограме и друге облике, надомјестила директна давања и у привреду убризгала око 100 милиона КМ.

Он је оцијенио да је криза највише погодила металну и текстилну индустрију.

"Тешко је рећи да ли ће доћи до поскупљења нафте у свијету, али посљедице ексцесних ситуација на свјетском тржишту ми ћемо лакше пребродити с обзиром на капацитет који имамо", сматра Пухалац.

Он је истакао да Рафинерија нафте у Броду и руски партнер иду устаљеним путем који омогућава да се ради са сигурношћу, а њихова политика је дугорочна.

"У овом сектору можемо бити сигурнији него окружење и што се тиче цијене и сигурности снабдијевања", нагласио је Пухалац.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић рекао је да свако поскупљење у овом моменту није добродошло, па тако ни поскупљење електричне енергије, јер не оставља добар утисак и не шаље добру поруку привредницима у кризном периоду.

"Без сваке сумње, ова година ће бити година кризе, само је питање у којој мјери и на које секторе ће оставити посљедице. Криза је ту и треба јој се супротставити свим могућим расположивим средствима", истакао је Ђурић.

Према његовим ријeчима, природни ресурси којима респолаже РС требало би у овом кризном периоду на једноставнији и јефтинији начин да буду стављени у функцију, првенствено прерађивачке индустрије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog