Republika Srpska

Одлучујући период за економски план ЕУ

БРИСЕЛ - Наредних неколико мјесеци биће кључни за економско оздрављење ЕУ када блок треба да утврди нови 10-годишњи економски план како би оставио иза себе рецесију и осмислио пут напријед ка стабилном расту и новим радним мјестима, пише данас интернет портал "ЕУОбзервер".


Скоро десетогодишња незапосленост, све старија популација ЕУ и растући буџетски дефицити чине основу дјеловања за оне који буду правили нову економску мапу пута ЕУ.

Актуелни економски план ЕУ - Лисабонска стратегија, која истиче 2010. године, такође ће утицати на лидере ЕУ који се спремају да наредних мјесеци током низа сусрета дефинишу нову економску политику блока.

Циљ Лисабонске стратегије да учини унију "најконкурентнијом стручном економијом на свијету" до 2010. године нашироко се признаје да није остварен, што исто важи и за чувене циљеве од 70 одсто запослености као и постизање потрошње за развој и истраживање од три одсто од друштвеног бруто производа.

Ипак циљеви "ЕУ 2020“, новог економског плана, неће се радикално разликовати од аспирација из претходних 10 година, иако ће сада нагласак можда више бити на "зеленом расту", односно зеленој привреди.

Постизање економског раста и више стопе запослености кроз боље образовање, усклађено са потребама индустрије као и шира истраживања и иновације неће наићи на отпор земаља чланица, иако неке невладине организације и парламентарци желе да виде истинске помаке ка социјалном укључењу.

Могуће неслагање може се односити на дефиницију циљева и механизама да се ти циљеви остваре.

Обзиром да ЕУ има мале компетенције у областима што је образовање, социјална политика, запослење Лисабонска стратегија ослањала се на притисак самих националних влада да остваре договорене циљеве.

Неуспјех овог система навео је неколико људи, међу њима шпанског министра иностраних послова Мигела Анхела Моратиноса, да позове на усвајање обавезујућих механизама како би се осигурало да земље чланице испуне свој дио договора.

"Потребно нам је више обавезујућих елемената", рекао је Моратинос додајући да такође треба увести да оне земље које нису испуниле циљеве треба да сносе посљедице.

Европска комисија позвала је у новембру све заинтересоване стране да изнесу своја гледишта о новом економском програму до 15. јануара.

Комисија ће након тога изаћи са приједлозима на ванредном самиту лидера ЕУ о економским питањима у фебруару, којим ће предсједавати предсједник Европског савјета Херман ван Ромпеј.

Очекује се да ће лидери ЕУ усагласити у општим цртама нови план на редовном самиту ЕУ у марту, након чега ће Комисија изаћи са смјерницама економске политике пред министре финансија на евентуално усвајање на редовним састанцима од априла до јуна, а завршни печат "удариће" лидери на састанку Европског савјета у јуну.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog