Republika Srpska

Министарство финансија ФБиХ уплатило дио старе девизне штедње

ЛИВНО - Министарство финансија Федерације БиХ 31. децембра прошле године одобрило је уплату дијела доспјелих обавеза по основу старе девизне штедње.


До краја ове или најдаље до половине наредне седмице сваки штедиша који је своја потраживања верификовао добиће на свој рачун у банци по 2.247 КМ, потврдио је помоћник федералног министра за финансије у Сектору за управљање дугом Тихомир Ћурак.

Ћурак је јутрос рекао да ће овај износ старе девизне штедње добити укупно 27 294 власника новчаних депозита, којима ће бити исплаћено укупно 52.358.000 КМ на име главнице и припадајућих камата.

Он је нагласио да је федерално Министарство финансија овим хтјело доказати да издате обвезнице за стару девизну штедњу нису сертификати, него да имају реалну номиналну вриједност и покриће у новцу.

Према његовим ријечима, исплатом појединачних износа од 2.247 КМ са оним што је исплаћено раније (840 плус 1.000 КМ), све штедише који су имали потраживања до 4.000 КМ по основу старе девизне штедње на дан 31. децембра 2009. године, биће у цјелости исплаћени са припадајућим каматама.

''На овај начин 9 388 власника старе девизне штедње у ФБиХ од 1. јануара нису више штедише, јер немају потраживања по овом основу'', рекао је Ћурак у програму Радио-Ливна.

Он је додао да ће, према налогу Међународног суда за људска права из Стразбура, у овој години бити одређен додатни рок од шест мјесеци за верификацију старе девизне штедње.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog