Republika Srpska

Рекордно ниска вриједност динара у односу на евро

БЕОГРАД – Курс динара је данас ослабио према евру за 23 паре или 0,23 одсто, што је најнижа вреијдност српске валуте према евру од његовог увођења 2002. године, тако да је званични средњи курс 97,2271 динара, објавила је Народна банка Србије.


НБС је ове недјеље интервенисала два пута на међубанкарском девизном тржишту, најприје у уторак, 5. јануара, продајом 17 милиона евра, а дан касније за још 20 милиона евра, како би спријечила превелику дневну осцилацију курса.

Намјера НБС, приликом интервенције у сриједу, била је да дјелује превентивно, у циљу прикупљања додатне динарске ликвидности, креиране у посљедњих неколико дана, која би могла да изврши притисак на девизно тржиште и доведе до претјеране дневне осцилације курса.

Истовремено, како је саопштила централна банка, на аукцији у сриједу, 6. јануара, продато је за 18 милијарди динара више репо хартија од вриједности у односу на њихово доспијеће, чиме је НБС наставила да повлачи повећану динарску ликвидност.

Народна банка је у 2009. години на међубанкарском девизном тржишту продала укупно 651,9 милиона евра.

Динар је у 2009. години био најјачи 5. јануара, када је средњи курс био 89,5436 динара за евро, а најслабији 7. децембра, када је званични средњи курс износио 96,5657 динара.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog