Republika Srpska

Биг Мек не лаже: Норвешка круна је прецјењена

ЛОНДОН - Норвешка круна је најпрецјењенија валута свијета мјерена индексом „Биг-Мека”, угледног британског часописа „Економист”, којим се куповна моћ националних валута мјери само по једном показатељу - цијени познатог „Мек Доналдсовог” хамбургера.


Популарни хамбургер је најскупљи у Ослу, гдје кошта чак 7,02 долара, што указује да је норвешка круна у односу на долар прецјењена чак 50 одсто.

„Биг Мек” у САД се продаје по цијени од 3,58 долара, а хамбургери су изузетно скупи и у Швајцарској и 16 земаља чланица еврозоне.

Најнижи индекс „Биг Мека” је у Кини, гдје хамбургер кошта 1,83 долара, тако да је кинеска валута у односу на амерички долар потцјењена за безмало 50 процената.

Овај показатељ је нешто виши у Малезији (2,08 долара) и Тајланду (2,11 долара).

У Русији се за један „Биг Мек” мора издвојити 2,34 долара, што указује да је рубља потцјењена у односу на долар за више од 30 одсто.

Избор „Биг Мека”, као индикатора куповне моћи валута, се образлаже чињеницом да је хамбургер присутан у практично свим земљама широм планете.

Највећа банка Швајцарске УБС је прошле године објавила годишње истраживање „Прајсис енд ернингс” у коме се највећи градови свијета пореде по куповној способности становништва.

Према банчином прорачуну тога колико је грађанима разних земаља потребно времена да зараде за један „Биг Мек”, испоставило се да просјечан становник мегаполиса мора да ради 37 минута, а Московљанин 21 минут.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog