Republika Srpska

Сава тек купљена, Влада већ помаже

БИЈЕЉИНА - Влада Републике Српске помоћи ће у наредне двије до три године подстицајним средствима Прехрамбеној индустрији "Сава" у Бијељини и стимулисати пољопривредне произвођаче који своје производе предају овом предузећу, рекао је данас премијер Српске Милорад Додик.


 

Додик је данас у Бијељини рекао да се на рјешење за овај прехрамбени гигант дуго чекало, али да сматра да је начин на који је ријешено питање "Саве" најбоље могуће.

Он је рекао да је на данашњи збор пољопривредних произвођача Семберије дошао како би дао своју подршку власнику предузећа "Сава" Милораду Крстићу у његовој намјери да реконструише и стави у функцију погоне некадашњег бијељинског гиганта.

Крстић, који је организовао данашњи састанак са пољопривредним произвођачима Семберије, рекао је да је потребно изградити обострано повјерење између менаџмента предузећа "Нова Сава Семберија" и пољопривредних произвођача, те да у наредном периоду очекује квалитет и производњу здраве хране.

Он је додао да ће обезбиједити помоћ стручних агронома и да пољопривредни произвођачи могу очекивати да ће имати сигуран пласман робе, те да ће на вријеме моћи наплатити своје производе.

"Планови за тржиште су да око 50 одсто производа иде у извоз, а 50 одсто на домаће тржиште, под којим подразумијевам бивше југословенско тржиште", појаснио је Крстић и истакао да је планом предвиђено да се током 2010. године инвестира од четири до шест милиона КМ, те да ће се већ 18. јанура кренути са ревитализацијом.

Крстић је појаснио да ће у првој фази током године бити ангажовано око 50 радника, а у другој фази очекује да ће тај број бити око 100 радника, уз још стотињак сезонских.

"Ревитализација ће подразумијевати замјену дотрајале опреме и планирамо да око 80 одсто опреме замијенимо новом и савременом", нагласио је Крстић обраћајући се пољопривредним произвођачима.

Мићо Живић, пољопривредни произвођач из Доњег Црњелова, каже да је задовољан оваквим помацима, јер се бави повртарством на 10 хектара земљишта.

"Производим пластенички краставац, лубеницу, купус и карфиол, а некада сам производио и културе које су везане за прераду", рекао је Живић и додао да је с тим послом морао престати, јер није било квалитетног организованог откупа.

"Оживљавање `Саве` је нада да ће се ситуација за пољопривреднике Семберије поправити, јер ћемо имати осигурану производњу", истакао је Живић.

Више стотина пољопривредних произвођача Семберије присуствовало је састанку са премијером Додиком, Крстићем и начелником општине Бијељина Мићом Мићићем, који је обећао помоћ општине овом предузећу.

У Бањој Луци је крајем децембра потписан уговор о продаји Прехрамбене индустрије "Сава" Бијељина Милораду Крстићу, који се обавезао да ће исплатити заостала дуговања пољопривредним произвођачима и радницима овог предузећа.

Свечаном потписивању споразума присуствовали су министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Радивоје Братић, као и нотар РС Зоран Малешевић, који је припремио и сачинио технички дио текста уговора о продаји прехрамбене индустрије "Сава" Бијељина.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog