Društvo

И Бошњаци би нападали САД

ВАШИНГТОН - Амерички Федерални истражни биро ухапсио је данас Бошњака Адиса Медуњанина заједно са још једном особом, због наводног планирања велике терористичке акције у Њујорку на десету годишњицу од напада Ал каиде.


У акцији федералних агената, осим Медуњанина, ухапшен је и Зареин Ахмедзај.

Њих двојица су осумњичени да су са раније оптуженим Наџибулахом Зазијем планирали серију бомбашких напада у њујоршкој подземној жељезници, тачно на десету годишњицу од самоубилачких напада 11. септембра 2001. године.

Портпарол њујоршке канцеларије ФБИ Ричард Колко изјавио је да су нова хапшења обављена рано јутрос по локалном времену.

Детаљи из оптужнице још нису познати, али су федерални званичници рекли да ће се Медуњанин и Ахмедзај током дана појавити пред судијом. Медуњанин се доселио у њујоршко насеље Квинс из БиХ.

"Њујорк тајмс" пише да су Зази, Медуњанин и Ахмедзај током 2008. године путовали у Пакистан, али да остаје нејасно да ли су боравили у неком од тамошњих логора за обуку радикалних исламиста.

Амерички агенти наводе да су ова тројица наводних терориста покушали да изведу напад сличан оном у којем је у марту 2004. године у Мадриду убијено више од 190, а повријеђено око 1 800 људи.

Ахмедзај и Медуњанин су ишли у исту средњу школу у Квинсу, а агенти ФБИ пратили су их већ дуже вријеме.

У компјутеру једног од ухапшених пронађена су упутства за прављење бомби, док су, наводно, купили и значајну количину хемикалија потребних за израду експлозивних направа.

Хапшење Медуњанина добило је неочекивану динамику пошто су му агенти ФБИ одузели пасош, јер је након одласка "федералаца" сјео у аутомобил и покушао да побјегне, али се слупао, па је наставио да бјежи пјешке. Током потјере, повриједио је ногу, због чега је пребачен у болницу у Квинсу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog