Politika

Додик о јачању РС и гријеховима високих представника

БЕОГРАД - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик рекао је да је његово лично мишљење да је прошло вријеме јачања институција БиХ и да долази вријеме снажења Српске.


"Босна не може да опстане на принципима које гурају Сарајево и међународна заједница. Она може да буде сложена држава, састављена од двије или више република, са двије или три заједничке функције, како је предвиђено Дејтонским споразумом. А не да се сви закони доносе на нивоу БиХ, која за то није надлежна", рекао је Додик.

На питање да ли бити настављени разговора о уставним промјенама, Додик је рекао да нема ништа против, али да ће у том погледу бити помака ако се три народа договоре, јер, како је нагласио, међународна заједница не може спасти БиХ ако њени народи не буду то жељели.

"БиХ је имагинарна, споразумна земља коју на силу одржава и крпи међународна заједница. То је земља која не даје довољно ширине Српској, која је недовршена прича и протекторат и коју тек треба дефинисати, а ми не допуштамо да то чине странци", рекао је Додик.

На питање да ли су баш сви високи представници кршили међународно право у БиХ, Додик је рекао да је сваки високи представник који је одлазио, буквално, још на аеродрому у Сарајеву потписивао сто закона који су осванули послије њега.

"Ми смо то морали да спроводимо када њих одавно више није било ту. И није било оног ко се послије није извињавао за оно што је урадио, тврдећи да су га на то тjерале владе", рекао је Додик и додао да је највише материјала прикупљено против Педија Ешдауна.

"Он ће први да се нађе на клупи. Нећемо да журимо. За све њих морају да се стекну услови и да будемо сигурни у своју побjеду. Не смијемо допустити да се ниједна тужба одбаци", нагласио је премијер Српске.

На питање да ли има доказа за оптужбе које крену против њега када год подигне глас против протектора у БиХ, Додик је рекао да постоје само лажи, али да се он лажи не плаши.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog