Politika

Рагуж за Дејтон два

САРАЈЕВО - Замјеник предсједника ХДЗ 1990 Мартин Рагуж изјавио је да ова странка сматра нужним организовање нове међународне конференције, односно Дејтона два, како би се коначно нашла одржива и праведна рјешења за БиХ.


Овакав став Рагуж објашњава немогућношћу постизања договора у постојећим околностима и уз ограниченост домаћих политичких актера.

"Нажалост, у БиХ су доминантне тенденције козметичких или привидних уставних промјена које у основи имају амбицију легализовања статуса кво који у суштини значи претварање ове државе у лабаву конфедерацију два ентитета са пуном доминацијом Срба у Републици Српској и Бошњака у Федерацији БиХ, с погубном посљедицом у виду трајне политичке маргинализације Хрвата", сматра Рагуж.

Он је поновио залагање ХДЗ 1990 да у 2011. години у БиХ буде проведен попис становништва.

"Попис треба садржавати све елементе битне за идентификацију стварног стања у БиХ, укључујући и елементе националне и вјерске припадности, респектирајући мултиетнички карактер БиХ", рекао је Рагуж.

Међутим, ХДЗ 1990 није спреман да прихвати да се резултати тог новог пописа користе при формирању власти све док се не донесе нови устав, односно док се не проведе темељна уставна реформа.

"Попис треба послужити као база за провођење реформи, али и као база за кориштење европских фондова и у том контексту његов значај је огроман", каже Рагуж.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog