Društvo

Логораши: Предмети иду у Србију

БАЊА ЛУКА - Представници Савеза логораша Републике Српске предаће у пета, 15. јануара, Специјалном тужилаштву за ратне злочине Србије у Београду предмете против 22.185 лица бошњачке и хрватске националности.


Предмети се односе на злочина почињених над српским становништвом у БиХ током рата од 1992. до 1995. године.

Предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић рекао је Срни да су логораши РС прекинули сву комуникацију и сарадњу са Судом и Тужилаштвом БиХ због опструкције и нерада ових институција, те да ће са представницима Савеза логораша у Београд ићи и представници МУП-а РС и Канцеларије за истраживање ратних злочина при Влади РС.

"Никад нисмо негирали да у БиХ злочине нису починили и Срби, али, нажалост, Срби су осуђени на 1 441 годину, Хрвати на 156, а Бошњаци на 41 годину затвора, што показује да су и Међународни суд у Хагу и Суд БиХ више политички судови и судови под притиском појединих европских земаља и САД, који треба да карактер рата прикажу таквим да су Срби злочинци и агресори, а Бошњаци жртве", рекао је Дукић.

Он је нагласио да се међу предметима који ће бити предати Специјалном тужилаштву за ратне злочине Србије налази више од 300 предмета које су представници Савеза логораша РС још 2003. године лично предали Карли дел Понте.

Предаја предмета планирана је у згради Специјалног тужилаштва за ратне злочине у Београду у петак, 15. јануара у 12.00 часова.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog