Politika

Јединствене оцјене хрватских странака

КИСЕЉАК - Представници пет странака потписница Крешевске декларације оцијенили су данас у Кисељаку да до уставних промјена у БиХ неће ни доћи ако се до фебруара не учини нешто на овом питању, јер се ниједна странка након фебруара не жели упуштати у разговоре због општих избора.


На конференцији за новинаре након данашњег састанка "Крешевске петорке" истакнуто је да хрватске странке имају апсолутно јединствен став о уставним промјенама у БиХ.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић нагласио је да више вјерује у могућност да се о Уставу разговара након општих избора 2010. године.

Он је поручио да ће присуствовати преговорима, ако их буде, и да ће се свим силама борити да Бошњаци поново не изаберу хрватског члана Предсједништва.

"Наше политичко дјеловање, уколико се не промијени Устав БиХ мора ићи у том правцу да мотивише све хрватске бираче да покажемо да нас има у БиХ и да смо у стању изабрати свог члана Предсједништва, какав год да је, у овом тренутку", нагласио је Човић.

Предсједник ХСС-НХИ-а Љиљана Ловрић рекла је новинарима да је на данашњем састанку још једном истакнуто да Хрвати у БиХ нису равноправни са осталим народима на свим нивоима власти.

"Да би се ријешило нешто, није потребна само једна рука него и руке Бошњака и Срба. Да би се нека питања ријешила, морају то подржати и она друга двојица, посебно Бошњаци. Само ако је Хрватима у БиХ добро и само ако су Хрвати у БиХ задовољни и срећни, онда ће бити и сви остали", рекла је Ловрићева.

На данашњем састанку у Кисељаку закључено је да се представници странака потписница Крешевске декларације од сада састају сваког првог понедјељка у мјесецу.

Једна од тачака дневног реда била је организовање хрватског форума, али због сложености тематике, закључено је да разговор о овом питању буде настављен на наредном састанку који би требало да буде одржан 1. фебруара, у организацији ХКДУ-а.

На данашњем састанку учествовали су и потпредсједник ХДЗ-а 1990 Рудо Видовић, замјеник предсједника ХСП-а (Ђапић-др Јуришић) Жарко Павловић И предсједник ХКДУ-а Иван Муса.

Састанку није присуствовао представник шесте странке потписнице Крешевске декларације - Народне странке "Радом за бољитак" чији је потпредсједник Јерко Иванковић-Лијановић изјавио да не може доћи на састанак због раније преузетих обавеза.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog