Republika Srpska

БиХ: Дефицит са земљама ЦЕФТА пет милијарди КМ

БАЊА ЛУКА - БиХ је од почетка примјене споразума ЦЕФТА остварила дефицит у размјени са земљама чланицама од близу пет милијарди марака.


Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, БиХ је од 1. децембра 2006. године до 1. децембра 2009. године у земље чланице ЦЕФТА, односно Хрватску, Србију, Црну Гору, Македонију, Албанију и Молдавију извезла робе у вриједности од 4,77 милијарди марака, а увезла 9,6 милијарди.

Највећи суфицит је БиХ остварила са Црном Гором - 375 милиона КМ, а највећи дефицит БиХ има са Хрватском - готово двије трећине укупног дефицита.

Портпарол Министарства спољне трговине и економских односа БиХ Огњен Беговић рекао је да је рецесија имала позитивне ефекте на БиХ јер је БиХ забиљежила раст извоза од 10 одсто, а увоз је растао за само 0,7 одсто, док су све земље у региону забиљежиле пад извоза.

Према његовим ријечима, ЦЕФТА тржиште се још једном показало посебно важним за БиХ јер је то једини регион са којим ситуација у кризи није била толико негативна као у трговинским односима са другима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog