Republika Srpska

УИО: Приходи за 11 милиона КМ већи од очекиваних

БАЊА ЛУКА - Управа за индиректно опорезивање /УИО/ БИХ у прошлој години прикупила је 4,43 милијарде КМ нето прихода, чиме је прошлогодишњи план пребачен за 11 милиона КМ, изјавио је данас портпарол УИО Ратко Ковачевић.


УИО БиХ у прошлој години по основу индиректних порезa прикупила је на Јединствени рачун 5,17 милијарди КМ бруто прихода, од чега је за минималне резерве издвојено 741 милион КМ из којих је извршен поврат ПДВ-а свим обвезницима који су то право и оставрили.

Нето износ прикупљених прихода распоређен је корисницима у складу са Законом о уплатама на Јединствени рачун и у складу са одлукама Управног одбора УИО о коефицијентима за расподјелу прихода.

Извршеном расподјелом за финансирање државних институција распоређено је 729 милиона КМ, Републици Српској /РС/ дозначено је 1,19 милијарди КМ, Федерацији БиХ (ФБиХ) 2,38 милијарди КМ, док је Брчко дистрикту дозначен 131 милион КМ.

У ове износе урачунати су и приходи по основу посебне путарине од 10 фенинга по литру деривата, што је уведено новим Законом о акцизама БиХ за изградњу аутопутева у укупном износу од 65,4 милиона КМ.

Од тог износа, висина резерве је 6,5 милиона из које ће се вршити поравнање када Управни одбор УИО усвоји коначни акт за расподјелу прихода од путарине. У прошлој години је на основу путарине распоређено 58,9 милиона КМ, од чега РС 23 милиона КМ, ФБиХ 34,7 милиона КМ и Брчко дистрикту 1,2 милиона КМ.

Поређем остварених прошлогодишњих нето прихода са 2008. годином, видљив је пад прихода од индиректних пореза за 10 одсто.

Почетком прошле године ступила је снагу друга фаза Привременог споразума о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ, на основу чега су укинуте царине на увоз за 11 000 артикала са порјеклом из ЕУ, па су тако у односу на 2008. годину приходи од царина скоро двоструко мањи.

Разлог је свјетска економска криза која је условила смањење потрошње у БиХ, а забиљежен је и мањи увоз роба у БиХ и наплаћених увозних дажбина.

Планирани приходи за ову годину износе 4,66 милијарди КМ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog