Republika Srpska

Теленор жели приватну фиксну телефонију

БЕОГРАД – Компанија „Теленор” поднијела сву потребну докуменатцију за добијање лиценце за другог оператора фиксне телефоније У Србији, на 10 година, а финансијски дио биће познат до 18. јануара, чиме је „Теленор” испунио захтјев који је прописан јавним конкурсом.


Министарка за телекомуникације и информатичко друштво Србије Јасна Матић изјавила је, поводом подношења једине понуде од компаније „Теленор” за другог оператера за фиксну телефонију, да је данас велики дан за сектор телекомуникација у Србији, подсјетивши да је монопол за фиксну телефонију истекао још јуна 2005. године.

„У наредних годину дана грађани ће моћи да добију пакете услуга и тако их прилагоде за себе. Ово ће омогућити конкурентност привреде као и квалитетнији живот грађана”, рекла је Матићева у изјави новинарима.

Она је казала да ће то министарство „уколико Теленорова понуда не буде у складу са захтевима који су предвиђени додељивањем лиценца, анализирати где је направљен пропуст и поновити конкурс”.

„Област телекомуникација биће усклађена са европским законодавства, а даља либерализација тржишта очекује се од краја 2011. године”, најавила је Матићева.

Извршни директор корпоративних послова „Теленора” Горан Васић изразио је спремност да та компанија и даље улаже у сектор телекомуникација у Србији, како би понудила најбоље услуге за грађане.

„Услове из лиценце 'Теленор' је способан да задовољи најкасније за годину дана, када је реч о техничком делу. 'Теленор' ће и даље улагати у своју инфраструктуру, док ће део бити изнајмљен од 'Телекома'“, најавио је Васић

Документацију за учешће на тендеру откупиле су, поред компаније „Теленор Србија”, и Вип мобајл, која такође има дозволу за мобилну телефонију, српско-америчка „Консинг група” и кипарски „Керсеико трендинг лимитид.

Условима тендера је било предвиђено да право учешћа имају телекомуникационе компаније са најмање милион претплатника и са профитом изнад 200 милиона евра у 2008. години, а услов је био и уплата депозита или достављање банкарске гаранције од 10 милиона евра.

Услов је био и да уколико побједник на тендеру нема сједиште на територији Србије, дужан је да у нашој земљи оснује компанију у којој ће бити једини власник и на коју ће бити пренијета лиценца.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog