Politika

Косовски Црногорац тражи једнака права

ПОДГОРИЦА - Политички и државни органи у Подгорици требало би да преиспитају уставна и законска рјешења према којима су албанској националној мањини у Црној Гори омогућене бројне привилегије, сматра Црногорска демократска странка Косова.


Ова партија истиче да нема ништа против припадника албанске заједнице у Црној Гори, већ се залаже за истински развој пријатељских односа између Црногораца и Албанаца, али и свих других који живе у Црној Гори.

"Инсистирамо, међутим, на таквом односу у пракси, а не само декларативно како то углавном чине `неки други`, односно на репроцитету у односу на црногорску националну заједницу на Косову", каже се у изјави потпредсједника ЦДС-а Андрије Ђокића.

Он сматра да нема разлога да се Албанцима омогућава уживање бројних привилегија у Црној Гори, као што су загарантовани посланички мандати, учешће у власти, финансирање из буџета државе енормним сумама новца и друге повољности какве нема ниједна мањина у свијету.

"А да с друге стране албанска власт на Косову и Метохији нема намјеру да разматра иницијативу којом је наша странка затражила да се Уставом Косова призна постојање црногорске националне заједнице на Косову и омогући нам се равноправно учешће са другим заједницама у друштвено-политичком животу на том простору", каже Ђокић.

Он тврди да то није само став Црногораца са Косова и Метохије, већ и опредјељење свих добронамјерних Албанаца и других становника Космета.

"О томе говори и чињеница да у најужем руководству ЦДС-а имамо Албанце који у потпуности дијеле овај наш став", казао је Ђокић.

Он сматра да су Црногорци, осим што формално-правно не постоје на Косову и Метохији, тренутно и најнепожељнија национална заједница.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog