Svijet

Протести због затварања Саба

ШТОКХОЛМ - Више хиљада људи окупило се данас испред фабрике за производњу аутомобила "Сааб" у Шведској, тражећи спасавање шведског бренда чији је власник амерички "Џенерал моторс" који жели да затвори фабрику, сазнаје се из извора блиских синдикату.


"Најмање 3 500 људи протестовало је. Углавном је ријеч о запосленима у фабрици `Сааб`, али било је и запослених у сусједним компанијама и становника Тролхатена", изјавио је за АФП Пол Акерлунд, представник синдиката индустрије ИФ метал.

Демонстранти су током получасовног протеста испред фабрике узвикивали поруке "Спасите `Сааб`!", а на транспарентима су биле поруке "Обама, спасите `Сааб`, молимо вас" и "`Генерал моторс` - општа грешка", пренијела је агенција ТТ.

"Џенерал моторс" је одлучио да у петак именује судског ликвидатора за фабрику "СААБ", упркос нових понуда за шведски бренд.

Компанија ЏМ је поручила да ће разматрати понуде, али је наставила да "распушта" фабрику "Сааб".

Међутим, генерални директор америчке компаније Ед Витекр изјавио је јуче да ниједна понуда чији детаљи нису објављени, финансијски није довољно јака.

"Дајте нам 450 милиона долара и ситуација ће бити другачија", поручио је Витекр.

У шведској фабрици "Сааб" запослено је 3 400 људи, а, према процјенама аналитичара, њеним затварањем биће укинуто укупно 8 000 радних мјеста.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog