Svijet

Логораши траже отштету од Дојче бана

ВАРШАВА - Пољске жртве нацистичког Трећег рајха затражиће компензацију од њемачке жељезничке компаније "Дојче бан", јер сматрају да је ова фирма остварила профит превозећи затворенике у концентрационе логоре током Другог свјетског рата.


"`Дојче бан` жели да оствари профит на пољском тржишту. Али, ова компанија остварила је велики профит током окупације Пољске. Желимо да исплате одређену суму за хуманитарну помоћ бившим логорашима и радницима на присилном раду", рекао је предсједник Организације бивших логораша Станислав Залевски пољском дневнику "Рзечпосполита".

Организација тврди да је "Дојче бан" створен профитом који је остварио "Рајхсбан", који је пословао током Другог свјетског рата.

Њемачка организација "Комеморативни воз" изнијела је претпоставке да је "Рајхсбан", превозећи пољске затворенике у логоре зарадио данашњих 700.000.000 евра често у претрпаним вагонима и у нехуманим условима.

Залевски је додао да чланови организације не рачунају да ће добити велике исплате али да желе новац за "медицинску његу, плаћање рачуна за гријање или друге потребштине".

Асоцијације бивших логораша имају око 7 000 чланова што је значајан пад од 1995. године када их је било 25 000.

Залевски је бивши затвореник логора "Аушвиц-Биркенау" и предсједник је Пољске асоцијације бивших политичких затвореника Хитлерових затвора и концентрационих логора.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog