Svijet

Блеров гласноговорник: Шеф је вјеровао у Ирачко оружје

ЛОНДОН - Алистер Кембел, бивши портпарол некадашњег британског премијера Тонија Блера, изјавио је данас да "подржава сваку ријеч" из досијеа о ирачком оружју за масовно уништавање из 2002. године.


 

Кембел је рекао пред британском истражном комисијом о рату у Ираку да је досије могао да буде јаснији, али да није погрешно представио пријетњу од наоружања Садама Хусеина, преноси Би-Би-Си.

Кембел је током трочасовног свједочења демантовао наводе да је Блер промијенио став и пристао на свргавање Садама током самита са бившим предсједником САД Џорџом Бушом на његовом ранчу у Крофорду.

"Не прихватам анализе које кажу да се догодила фундаментална промјена у приступу и политици премијера", рекао је бивши Блеров портпарол.

Он је додао да се Блер надао до самог рата да ће Ирак бити разоружан инструментима УН.

Блер је "искрено вјеровао" да се морао ријешити проблем ирачког кршења резолуција УН и покушаја те земље да дође у посјед оружја за масовно уништавање, додао је Кембел.

Кембел је обављао функцију директора комуникација у британској влади од 1997. до 2003. године и имао кључну улогу у састављању владиног досијеа о наводном ирачком оружју за масовно уништавање.

Предсједник комисије Џон Чилкот изјавио је да од Кембела жели да добије одговоре о "презентацији случаја" за војну акцију у Ираку.

"Чини се да желите да кажем да је Тони Блер пристао на то без обзира на чињенице о оружју за масовно уништавање, да треба да се ослободимо тог човјека. То није било тако", рекао је Кембел.

Кембел је до сада најистакнутија личност која се до сада појавила пред комисијом која води истрагу о британској политици уочи рата који је почео 2003. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog